Нашият партньор Кинетид пуска скоро на пазара услуга, с която ще направим дома си интелигентен. Ще можем да назначим енергиен план, което са правила, определящи режима на работа на електроуредите ни. Още – тук.

Ние му помогнахме със софтуерната и хардуерната разработка.

Хардуерният ни екип създаде евтино устройство, което можем да включим в контакта. В него пък включваме електроуреда, който ще управляваме умно.

От този момент нататък устройството ни събира текущата консумация и я праща към клауда. Тук можеш да прочетеш как направихме комуникацията между устройството и бекенда.

За да гарантираме ниска цена, вместо да оборудваме всяко устройство с интернет свързаност, ползваме наличната електрическа мрежа у дома. Достатъчно е да има едно т.нар. активно устройство. Само то си говори през интернет (WiFi-я вкъщи). Останалите му пращат сигнали през ел. инсталацията. То ги хваща, мултиплексира и препраща. То приема и обратните команди към тях.

Устройството е изцяло разработено от екипа ни. За комуникация ползва Web Socket, който активното устройство осигурява през своя ESP модул. PLC модулът се грижи за комуникацията  през ел.мрежата. Има и вграден електромер.

Събраната информация отива в клауда.  На всяка минута към платформата се праща информация за изразходваната енергия. Всеки потребител има възможност да опише уредите в своя дом и да ги следи в реално време.

 

Съвсем скоро ще пусне и двата мобилни ап-а, с които следим потреблението на уредите ни. През приложението ще можем и да им пускаме и спираме тока.

За първоначална настройка на устройствата, използваме Bluetooth Low Energy.BLE модулът е част от ESP-то.

Когато потребител си вземе от нашите устройства и ги включи в контакта, те започват да излъчват Bluetooth сигнал. Те разпръскват своето име и нашето приложение може да ги засече. Тази стъпка е нужна, за да кажем на активното устройство коя е WiFi мрежата и каква е паролата й. Щом приключим, Bluetooth-ът се заключва.

 iPhone апът, така както уеб интерфейса дава възможност да гледаш текущ разход на свои електроуреди. Налице са опции и за ръчен контрол – спиране и пускане.

Разработихме и Android приложение, тъй като в България повечето потребители предпочитат тази операционна система.

Съвсем скоро ще можем да сметнем и себестойност на устройството в големи бройки. Благодарение на опита на екипа ни обаче, съм сигурен, че ще осигурим достъпна за домакинствата услуга.